Krem z dyni

Składniki na 4 porcje:

  • 10 liści kaffiru, suszonych

  • 3 cm świeżego imbiru

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 pomidor

  • ½ cebuli

  • szczypta płatków chili

  • olej kokosowy lub inny

  • 1 puszka mleczka / 400 ml

  • 2 szklanki purée z dyni*

  • 1 – 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 – 2 łyżki soku z limonki

  • opcjonalnie sól do smaku

  • do podania: świeża kolendra, opcjonalnie płatki chili oraz łyżeczka kokosowego mleczka

 

Przygotowanie:

  1. Imbir pokroić na plasterki, pomidora pokroić na ósemki, czosnek obrać. Na dnie garnka rozgrzać olej i dodać liście kafiru, cebulę, płatki chili oraz pokrojony imbir i obrany ząbek czosnku. Smażyć przez 1 minutę, następnie dodać pokrojonego pomidora, zamieszać i wlać kokosowe mleczko. Przykryć garnek i gotować na minimalnym ogniu nie dopuszczając do gwałtownego gotowania przez 20 minut.

  2. Po tym czasie płyn przelać przez sitko do niedużego naczynia. Zawartość sita wyrzucić, a kokosowe mleczko wlać z powrotem do garnka, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

  3. Wciąż mieszając zupę podgrzewać ją przez 5 minut, na koniec doprawić do smaku solą lub większą ilością sosu sojowego. W razie potrzeby dodać 1/2 – 1 szklankę wody.

  4. Podawać ze świeżą kolendrą oraz opcjonalnie z dodatkową porcją chili i łyżką kokosowego mleczka.

 

Porady:

  • Purée z dyni to po prostu upieczona lub ugotowana dynia, zmiksowana na gładkie purée. Żeby je przygotować wystarczy piekarnik rozgrzać do 200 stopni, dynię przekroić na połówki lub ćwiartki i wsunąć go gorącego piekarnika. Piec do miękkości czyli przez około godzinę, a następnie pozbyć się pestek i zmiksować. Tak przygotowane purée można mrozić lub od razu wykorzystywać do zupciastciasteczek oraz deserów.

  • 2 szklanki puree dyniowego to około 2 kg dyni.

  • Dodatek pomidora dodaje zupie umami – dzięki temu niepotrzebny jest ani bulion.

  • W zależności od gatunku dyni zupa będzie mieć inny kolor oraz gęstość. Ja najbardziej lubię używać do zup zwartych i słodkich dyń, jak butternut lub muscat.

_WAG3294.jpg